طی شش سال گذشته با تلاشهای مردم و مسئولان، گردشگری در استان اصفهان نهادینه شده است، به گونهای که در حال حاضر در اکثر شهرها و حتی روستاهای استان اصفهان، گردشگری به یکی از اصلیترین شاخصههای توسعه اقتصاد روستایی بدل شده است.
شهرستان نائین که در شرق استان اصفهان واقع شده در حقیقت یکی از مهمترین محورهای اتصال غرب به شرق استان و حتی کشور به شمار میرود، به همین دلیل در طی سالهای اخیر با همت جمعی، این شهرستان همراه با جاذبههای طبیعی و تاریخی منحصربهفرد و پیشینه تاریخی کهن به یکی از اصلیترین مراکز گردشگری کویری استان اصفهان تبدیل شده است.
با توجه به بروز خشکسالیهای متعدد در منطقه فلات مرکزی ایران در طی یک دهه گذشته، گردشگری یکی از مهمترین محورهای توسعه این شهرستان به ویژه در مناطق روستایی به شمار میرود. در طی 5 سال گذشته تلاشهای گستردهای برای شناسایی توانمندیهای روستاهای شهرستان از جمله عشین انجام شده و روستاهای شاخص شهرستان بهعنوان مناطق نمونه گردشگری روستایی شناسایی و سپس با ایجاد زیر ساختهای مناسب گردشگری در این مناطق توسعه یافته است.
واژه «عشین» در فرهنگ عامیانه مردم شرق استان اصفهان در عین حال که با نام «اشین» نیز خوانده شده به معنای سرزمین آبهای جاری خوانده شده، وجود چندین چشمه در ارتفاعات اطراف این روستا این واژه را قوت میبخشد.
این روستا در حاشیه کویر مرکزی ایران و به عنوان بخشی از شهر تاریخی انارک به شمار میرود، با توجه به پیشینه تاریخی انارک و همچنین ساختار معماری این روستا که عمدتا خانهها به صورت تک اتاقی با گنبدی زیبا بر روی آن بنا شده، دیرینه شناسان پیشینه تاریخی این روستا را به پیش از اسلام نسبت میدهند.
در تاریخ معاصر ایران در برخی منابع از جمله کتاب «عبور ار معماری ایران»، نوشته «آلفونس گابریل» در سال 1933 میلادی از این روستا در جوار کویر مرکزی ایران و زیباییهای آن یاد شده است.
با توجه به قرار گرفتن این روستا در حاشیه مرکزی ایران، در طول تاریخ آثار ارزشمندی در آن بهجای مانده که ناشی از سبک زندگی مردم کویر است که از آن جمله میتوان به خانههای زیبای روستا با سبک معماری منحصربهفرد، قلعه تاریخی روستا و حمام تاریخی آن اشاره کرد.
در سالهای اخیر با توسعه گردشگری کویری در مناطق نائین، انارک و همچنین خوروبیابانک روستای عشین نیز مورد توجه قرار گرفت.
با همکاری ساکنان، اداره میراثفرهنگی و مسئولان شهرستان، با تکیه بر جذابیتهای منطقه از جمله نزدیکی این روستا به شهر تاریخی انارک، نزدیکی روستا به معدن باستانی سرب نخلک، قرارگیری روستا بر روی تپهای بلند مشرف به کویر مرکزی ایران، باعث شد تا با ایجاد زیرساختهای مناسب از جمله اصلاح جادههای دسترسی، اقامتگاههای بومگری با تکیه بر زندگی کاملا سنتی منطقه ایجاد و از این طریق گردشگران خسته از زندگی شهری، اقامتی کاملا سنتی را در این روستا تجربه کنند.
* گزارش از محمود مدنیان، رئیس اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان نائین
انتهای پیام/